Haber

Sinan Ateş suikastında yanıt aranan 9 soru

Hukuk Büroları Eski Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş suikastının üzerinden 9 gün geçti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 13 zanlı tutuklandı ve soruşturmanın ilk ayağı tamamlandı.

Susurluk gibi “Mafya-siyaset-polis” üçgeninde işlendiği izlenimi veren cinayet şu anda bulunamadı.

Soruşturma aşamasında birçok kritik bilgi ve gelişmeyi de gün yüzüne çıkaran DW Türkçe’den Alican Uludağ, Sinan Ateş suikastında cevap bekleyen 9 kişinin soruderlenmiş…

bir- Sinan Ateş cinayetiyle ilgili neden örgütsel soruşturma başlatılmadı? Soruşturma neden sadece olay günü görevde olan uzlaştırma savcısına bırakıldı?

2 – Tabancayı kullanan tetikçi Eray Özyağcı’nın kaçmasına kim yardım etti ve şimdi nerede saklanıyor? Tetikçiye Ateş’i vurması talimatını kim veya hangi yapı verdi?

3- Sinan Ateş suikastında MHP bağlantısı açısından sadece Ufuk Köktürk ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez Müdürü Tolgahan Demirbaş’tan bahsedildi. Ancak cinayette Ufuk Köktürk’ün kimde rol oynadığı belirlenemedi. Bu bağlamda cinayetin azmettiricisi kimdir?

4-‘ Dodo lakaplı Doğukan Çep, Hasan Ferit Gedik davasında kasten adam öldürme de dahil çok sayıda ağır suçtan yargılanırken neden serbest bırakıldı? Çep, davada 62 yıl ceza almasına rağmen 4 yıl kaçmayı nasıl başardı? Çep Gürcistan’a nasıl sık sık giderdi? Öte yandan milliyetçi grupları kontrol eden devlet yetkilileri, Suriye’de Türkmen Dağı bölgesine savaşmaya giden Çep’in varlığını nasıl fark etmedi?

5- 2013 yılında bir lise öğrencisini öldürmek suçundan yargılanan MHP İstanbul İl Başkanı Ufuk Köktürk nasıl tahliye oldu? 20 yıl ceza almasına rağmen neden tutuklanmadı? Köktürk ve Çep’in avukatlığını yapan MHP’li Serdar Öktem’in bu süreçteki rolü ne oldu?

6- Sinan Ateş, başta İstihbarat ve Polis olmak üzere devletin bir kesimiyle yakın temas halindeydi. Öte yandan tetikçiler Ankara’ya giderek cinayeti planlamalarına rağmen bu hareketler nasıl oldu da İstihbarat tarafından fark edilmedi?

7-Tolgahan Demirbaş’ın cinayetin ardından yanına gittiği Olcay Kılavuz, soruşturma kapsamında tanık olarak ifade verecek mi?

8- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sinan Ateş cinayetinden 4 gün önce kendisini makamında ziyaret eden MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ile ne konuştu? Soylu, cinayetle ilgili iki özel harekat polisinin tutuklanmasına tepki olarak idari soruşturma mı başlattı?

9- Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin MHP yönetimi ve Ülkü Ocaklarından “taziye” mesajı paylaşılmadı. MHP neden cinayeti kınamadı, sorumlulardan hesap sorulmasını istemedi? Ülkü Ocakları Genel Müdürlüğü, katledilen eski başkanları nedeniyle soruşturmaya dahil olacak mı?

SİNAN ATEŞ Suikastı KİMDİR?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar 13 zanlı tutuklandı. Hakkında işlem yapılan zanlı sayısı 17’ye ulaştı. Peki, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili kim ve ne sanılıyor?

Sinan Ateş 1984 yılında Balıkesir’de doğan ve Bursa’da büyüyen Sinan Ateş, lise yıllarından itibaren İdeal Ocakları’nda çalıştı. 9 Ocak 2019 tarihinde doğrudan Devlet Bahçeli tarafından İdeal Ocakları Genel Başkanlığına atandı. Ancak görev süresi bir yıl sürdü. 2 Nisan 2020’de ‘istifa etti’. Yerine MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’a yakın olan Ahmet Yiğit Yıldırım getirildi. Sinan Ateş’in görevden alınmasıyla ilgili MHP kulislerinde çok sayıda tartışma var. Özellikle Devlet Bahçeli’nin 2019’da hastaneye kaldırılmasının ardından Ateş’in, Bahçeli’nin yerine geçecek yeni “lider”in kim olacağına dair açıklamalar yaptığı iddia edildi. Bursa Milletvekili MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’a atıfta bulunduğu iddia ediliyor. Bahçeli’nin bu konuşmaları terhis olduktan sonra öğrendiği ve bu nedenle Ateş’in görevine son verdiği belirtiliyor.

Bu olayın ardından MHP ve Dava Ocakları yönetiminin Sinan Ateş’e karşı cephe aldığı iddialar arasında yer alıyor. Geçen yıl Mersin’de Ateş’e yakın olan Ülkü Ocakları eski Başkanı Çağrı Ünel’in kendisine saldırmaya çalışan Küme Dava Dernekleri üyesi bir kişiye ateş açması ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olay da görülüyor. cinayetle ilgili olarak. MHP yönetimi ve Dava Ocakları, Mersin’deki cinayetten Ateş’i sorumlu tutuyor. Sinan Ateş son dönemde şehir şehir dolaşarak faaliyetlerini sürdürürken gittiği her ilde kendisine ve yakın arkadaşlarına yönelik saldırı girişimi olduğu biliniyor. Geçtiğimiz günlerde ALÂ Parti ile temas halinde olduğu iddiası ortaya atılmış ancak Ateş buna tepki göstermişti.

Eray Özyağcı: Sinan Ateş’i 5 kurşunla öldüren tetikçi. Hala kaçıyor. “Papi” lakaplı Eray Özyağcı, özel harekat polisleri Muratcan Çolak ve Aşkın Mert Gelenbey’in eşlik ettiği bir nakliye aracıyla 28 Aralık’ta Ankara’ya geldi. Cinayeti işledikten sonra motosikleti kullanan Vedat Balkaya tarafından Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bırakıldı. Özyağcı’nın Ülkü Ocakları eski Genel Müdürlük müdürü Tolgahan Demirbaş tarafından araçla İstanbul’a götürüldüğü iddia edildi. Gürcistan’a veya Suriye’deki Türkmen Dağı bölgesine kaçmış olabileceği belirtiliyor.

Vedat Balkaya: Cinayet sırasında tetikçi Eray Özyağcı’nın bindiği motosikleti kullanıyordu. Olaydan bir gün önce motosikletiyle İstanbul’dan geldi. Cinayetin ardından Eray Özyağcı’yı alıp Gölbaşı’na bıraktı. Motosikletiyle İstanbul’a doğru kaçarken Kocaeli’nin Darıca ilçesinde yakalanarak kasten adam öldürme suçundan tutuklandı. Balkaya, sözleriyle, “Eray Özyağcı bana küçük bir hesabım var, sen beni önümde bekle dedi. Yanından ayrılıp bekledim. Daha sonra silah sesleri duydum. Eray’ı alıp uzaklaştım.”

Doğukan Cep: Dodo lakaplı Çep, Sinan Ateş’in öldürülmesindeki kilit isimlerden biridir. Artvin’in Hopa ilçesinde dünyaya geldi ve 32 yaşında. 2013 yılında İstanbul Gülsuyu’nda uyuşturucu çeteleri tarafından öldürülen Hasan Ferit Gedik davasında tutuklandı. 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra 2015’te tahliye oldu. Dava sonunda Hasan Ferit Gedik’i öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı ancak cezası ‘iyi halden’ 25 yıla indirildi. Mahkeme tarafından örgüt üyeliği ve adam öldürmeye teşebbüs gibi çeşitli suçlardan verilen cezalarla birlikte cezası toplam 62 yıla çıktı. 2018 yılında alınan kararla Çep hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ancak Sinan Ateş’in öldürülmesine kadar ondan bir haber alınamadı.

Çep bu süreçte önce Gürcistan’a kaçtı. Yine 2017-2018’de Suriye’deki Türkmen Dağı bölgesine giderek Türkiye’den bölgeye gelen milliyetçi gruplarla birlikte rejim ve YPG güçlerine karşı “savaştı”. Görgü tanıkları, Doğukan Çep’in kaçak olduğu dönemde özellikle İstanbul Ataşehir ve Çekmeköy/Alemdağ bölgelerinde sıkça görüldüğünü söyledi. Dört yıl sonra Sinan Ateş cinayetinde rol aldı. Cinayetin planlanmasında parmağı olduğu iddia edilen Çep, tetikçi Eray Özyağcı’nın Ankara’ya götürülmesini organize etti. Gelenbey ve tetikçiyi Ankara’ya götüren aracı özel harekat görevlileri Muratcan Çolak ve Aşkın Mert ayarladı. Cinayetten iki gün önce Ankara’ya gitti. Kaçtıktan sonra 6 Ocak’ta İstanbul’da yakalandı ve Cumartesi günü tutuklandı. NTV’den Gökhan Gerçek’in ilk açıklamasına göre Çep, “Sinan Ateş Ülkü Ocakları Başkanı iken bizimle ilgilenmedi. Yargıtay’da temyiz aşamasında belge için yardım istedim ama olmadı. yardımcı olmadı. Bunun öfkesiyle korkutmak ve korkutmak için olayı planladık. Öldürme kastımız yoktu.

Ufuk Köktürk: MHP İstanbul İl İdare Meclisi üyesi olarak görev yapan Köktürk, cinayetin planlanmasında adı geçen Doğukan Çep’in hesabına 97 bin TL göndermekle suçlanıyor. Kasten adam öldürme suçundan tutuklanan Köktürk, ifadesinde Doğukan Çep ile 2013 yılında Maltepe Cezaevi’nde aynı koğuşta tanıştığını belirtti. Cinayetten iki gün önce 28 Aralık günü saat 23:00’te Facetime’dan Çep ile konuştuğunu itiraf etti. Doğukan Çep’in bu görüşmede 4 bin TL istediğini belirten Köktürk, bu parayı eşinin hesabını kullanarak Çep’e gönderdiğini itiraf etti.

Ufuk Köktürk’ün adı daha önce 2013 yılında İstanbul’da Kahraman Kaya adlı lise öğrencisinin öldürülmesi davasında gündeme gelmişti. Davada tutukluyken serbest kalan Köktürk, cinayet işlemekten 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. haksız tahrik altında Ancak tutuklanmayan ve cezası hâlâ onaylanmayan Köktürk, MHP İstanbul İl Müdürlüğü’ne girdi. Köktürk’ün o dönemde avukatlığını yapan MHP’li Serdar Öktem, Hasan Ferit Gedik davasında da Doğukan Çep’in avukatlığını yapmıştı.

Tolgahan Demirbaş: Cinayet zanlılarıyla bağlantılı olduğu iddia ediliyor ve Ankara’da zanlılara yardım etmekle suçlanıyor. Demirbaş, cinayetin ardından Gölbaşı’na motosikletle giden tetikçi Eray Özyağcı’yı kaçırmakla suçlanıyor. Cinayetin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği polisleri, peşine düştüğü Demirbaş’ı MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un kullandığı evde gözaltına aldı. Emniyete götürülen Demirbaş, savcılık talimatıyla ifadesi alınmadan serbest bırakıldı. Demirbaş’ın serbest bırakılması için savcılığa baskı yapıldığı iddia ediliyor.

suat kurtCinayetten önce Sinan Ateş’in ofisinin bulunduğu Çukurambar bölgesinde Doğukan Çep ile birlikte keşif yaptıkları iddia edilmiş ve tutuklanmıştı.

Mustafa Uzunlar: İstanbul Ataşehir’de otopark işletmektedir. Tetikçi Eray Özyağcı ve iki özel harekat polisini Ankara’ya götüren aracın sahibidir. Aracı 27 Aralık’ta Doğukan Çep’e teslim etti. Soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında yer aldı.

Hakan Saraç: Cinayetten önce Eray Özyağcı ve Vedat Balkaya’nın kaldığı evin sahibidir. Tutuklanan Hakan Saraç ifadesinde, “İstanbul’dan bir arkadaşım aradı. ‘İki arkadaş Ankara’ya gelecek, kalacak yerleri yok, ilgilenir misiniz?’ O yüzden onu evime kabul ettim, cinayetle ilgim yok” dedi.

Muratcan Çolak / Aşkın Mert Gelenbey: Cinayeti işleyen Eray Özyağcı’nın İstanbul’dan Ankara’ya getirilmesinde görev alan özel harekat polisleri. Bu polis memurlarından biri aracı kendisi kullandı. İstanbul çıkışında polis tarafından yakalanan aracın polis kimliğini göstererek geçişini sağladılar.

t24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre, cinayetten 10 gün önce tetikçi Özyağcı ile görüştüğünü ifadelerinde söyledi. Ankara’ya eğlenmek için gittiklerini belirten Özyağcı, “Benim bir hastam var, sizinle gelebilir miyim, masrafa ben ortak olayım” dedi. Ankara’da Özyağcı’dan ayrıldıktan sonra birkaç eğlence mekanını gezdiklerini ve İstanbul’a döndüklerini öne süren polis, “Eray’ın adını ve tetikçi olduğunu gözaltına alınınca öğrendik” dedi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu