Haber

Elazığ’da 450 yıllık tarihi konaklar depreme direniyor

Elazığ’da 450 yıllık tarihi konaklar depreme direniyor

ELAZIĞ Son 3 yılda 6’nın üzerinde 3 deprem yaşayan Elazığ’ın 450 yıllık tescilli yalıları, sarsıntıya olduğu kadar zamana da adeta dayanıklı. En ufak bir çökme, çatlama olmadan kerpiçten yapılan konaklar görenleri hayrete düşürüyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 büyük depremde binlerce ev yıkılırken, binlerce kişi hayatını kaybetti ve yine yaralandı. 2020 yılında 6.8 büyüklüğündeki depremle sarsılan Elazığ, son olarak bu sarsıntılarda büyük hasar aldı. Kent genelinde bir bina çökerken, ağır hasarlı bina sayısı 2 bini geçti. Bunların yanı sıra Harput’un eteklerinde eski adıyla Hüseynik olarak bilinen Ulukent Mahallesi’ndeki 450 yıllık tescilli tarihi konaklarda en ufak bir çatlak dahi görülmedi. Zamanla kerpiçten yapılan konaklar, zamanla olduğu gibi depremlere de dayanmayı başarmıştır. En ufak bir zarar görmemiş tarihi konakları gören vatandaşlar şaşkına dönüyor.

Mahalle sakinlerinden Kenan Sağay, mahallede 450 yıllık evlerin bulunduğunu belirtti. Burası 3 büyük deprem atlattı. Hiçbirine bir şey olmadı. Bu yerin zemini çok sağlam. Çarşıda deprem oluyor burada hissetmiyoruz. Tek katlı ve kerpiç binalar ama herhangi bir hasarı yok. Görenler şaşırıyor. Hala ayakta olduğunu, yıkılmadığını söylüyorlar. Burası her zaman kayalıktır. Harput’un eteğindedir’ dedi.

Selahattin Karabulut, “60 yıldır burada yaşıyorum. Kerpiç evler hep ayakta. Hala ayakta. Deprem oluyor bir şey olmuyor. Zemin çok sağlam. Bu evler kerpiç olmasına rağmen beton çıkıyor. binalar yıkılır ama yıkılmaz, kerpiç tuğlaların ortasındaki nesiller yıkılır.” .

haber-diyadin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu