Ekonomi

PMI verileri açıklandı: “En keskin fiyat artışları gıdada”

Investing.com – İstanbul Sanayi Odası (İSO), imalat sektöründeki son durumu değerlendirmek üzere Nisan 2024 dönemine dair PMI verilerini açıkladı.

Manşet PMI 49,3’e geriledi

Mart ayında 50 olan manşet PMI, Nisan ayında 49,3’e gerileyerek, eşik değer olan 50’nin altına indi. Bu durum, son üç ayda endeksin faaliyet koşullarının yavaşladığına işaret ediyor.

Nisan’da faaliyet koşullarının yeniden bozulmasında üretimin daralma bölgesine dönmesi etkili oldu. Fiyat artışları ve yüksek faiz oranlarının talebi olumsuz yönde etkilemesiyle yeni siparişler üst üste onuncu ay yavaşladı.

InvestingPro şimdi %20 indirimde! Kupon kodu: INVPROCONT

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

Gıda öne çıktı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporu, takip edilen on sektör içinde gıda ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünler sektörlerinin üretimde artış yaşadığını ortaya koydu.

Gıda ürünleri, üst üste üçüncü ay üretimde en yüksek artışı sağladı. Ancak makine ve metal ürünleri sektöründe üretim sert şekilde daraldı.

Stoklar yükselişte

Üretimdeki zayıflığa rağmen, firmalar satın alma faaliyetlerini üst üste üçüncü ay artırdı. Bu durum, girdi stoklarının yaklaşık son iki yıldır ilk kez yükselmesine yol açtı.

Ancak istihdam, önceki iki aydaki düşüşün ardından nisanda önemli bir değişim göstermedi.

S&P: “Talebin yeniden canlanması bekleniyor”

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, yeni siparişlerdeki zayıflama nedeniyle üretimdeki artışın sürdürülemediğini belirtti ve firmaların talebin yeniden canlanmasını beklediğini ifade etti.

Ayrıca Harker, Nisan ayında enflasyonun bir miktar gevşemesine rağmen, yüksek fiyat artışlarının sektörü olumsuz etkilemeye devam ettiğini vurguladı.

İstihdam tarafında ise olumlu bir tablo çizildi. Mart ayında yalnızca iki sektörde artan istihdam, Nisan’da beş sektöre yayıldı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Metalik olmayan mineral ürünler, kara ve deniz taşıtları ile ağaç ve kağıt ürünlerinde istihdam yeniden yükselişe geçti.

Tedarik zinciri koşullarında iyileşme sinyalleri görülürken, enflasyonist baskılar devam etti. Nihai ürün fiyatlarındaki en keskin artış gıda ürünlerinde gözlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu