Sağlık

Her yıl 300 bin kişi ölüyor! KOAH hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?

Uzmanlar, sigaranın dünyaya ve insanlığa verdiği zararın her geçen gün arttığı konusunda uyardı. Akciğerlerde yarattığı hasarla bilinen KOAH hastalığı insan sağlığını tehdit ediyor. Sigara içmemek KOAH’ı önlemez. Sigaraya maruz kalındığında dahi kendini gösterebilen KOAH’ın belirtileri nelerdir? Bunun herhangi bir tedavisi var mı? Nasıl tedavi edilebilir?

KOAH’IN İLK NEDENİ SİGARA!

Uzmanlar, KOAH’ın genetik yatkınlıklar, sosyoekonomik düzeyler ve sigara dumanına maruz kalma gibi birçok faktörden kaynaklandığı konusunda uyardı. Edinilen bilgilere göre sigaranın zararlı etkilerinden dolayı yılda sadece 300 bin kişi hayatını kaybediyor. KOAH sigaranın en zararlı etkilerinden biridir. Peki nedir bu KOAH hastalığı?

KOAH HASTALIĞI

Kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltması olarak bilinen KOAH, nefes almada zorlukla seyreden bir akciğer hastalığıdır. Tekrarlayabildiği ve daha da kötüleşebildiği için “kronik”, hava yollarının daralması nedeniyle ise “tıkayıcı” olarak adlandırılan KOAH, tedavi edilmediği takdirde ölümcül hale geliyor.

Belirtileri birdenbire ortaya çıkmayan bu hastalığın en önemli nedeni tütün ve tütün ürünleridir. Zararlı gazlar ve partiküller nedeniyle hava yolları daralır ve kalınlaşır. Oksijenli havanın akciğerlere kolayca girip çıkmasını engelleyen bu durum aynı zamanda bronşlarda da daralmaya neden olur.

ÜLKEMİZDE 3. EN SIK ÖLÜM NEDENİ!

Ülkemizde yaklaşık 5 milyon KOAH hastasının olduğu tahmin edilirken, en sık ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer aldığı biliniyor. Neredeyse hiçbir tedavisinin bulunmadığı bilinen KOAH, 40 yaş üzerindeki her 5 yetişkinden birinde görülebiliyor.

KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ VE EVRELERİ

Hafif Faz

Bu aşamada hastalığın teşhis edilmesi çoğu zaman zordur. Belirtilerin daha hafif olduğu bu dönemde hızlı yürüme, ağır iş yapma veya merdiven çıkma sırasında nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Orta Aşama

Hafif aşamada görüldüğü gibi, kondisyon gerektiren bir egzersiz sırasında orta aşamada da nefes darlığı meydana gelebilir. Bazı hastalarda günlük aktiviteler sırasında dahi nefes darlığı yaşanabilmektedir. Orta evredeki bir hastada akciğer enfeksiyonu veya soğuk algınlığı varsa iyileşmesi diğer bireylere göre daha uzun sürer. Balgam ve öksürük şiddeti arttı.

Ağır Faz

Günlük aktivitelerde nefes darlığının yanı sıra halsizlik de hissedilir. Hafif ve orta dereceli evrelerin aksine nefes darlığı geceleri de devam eder ve uyku sistemini bozar.

Çok Şiddetli Aşama

Kişinin günlük hareketlerin yanı sıra hareket etmediği veya dinlenmediği zamanlarda dahi nefes darlığının meydana geldiği bu aşamada hastalar işe gidemez hale gelir ve evde normal hayatlarına devam etmekte zorlanırlar.

KOAH TEDAVİSİ

KOAH tedavisinde erken tanı çok kritik bir rol oynamaktadır. KOAH’ın erken aşamada tedavi edilmesi, hastalığın neden olduğu diğer hastalıkların önlenmesini sağlar. Ancak KOAH’ın kesin bir tedavisi yoktur. Bu nedenle belirlenen tedavi tekniklerinin hastalığın ilerlemesini engellemeye ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik olduğu unutulmamalıdır.

KOAH hastalarının tanı konulduktan sonra sigara içmeye devam etmesi tedaviye engel teşkil etmektedir. Aynı zamanda dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak belirtileri büyük ölçüde azaltacaktır.

Bunun dışında KOAH tedavisinde nefes kesiciler, balgam söktürücüler ve öksürük kesici ilaçlar da reçete edilmektedir. Hastanın daha rahat nefes alabilmesi için bazı ilaçların inhalasyon yoluyla alınması gerekebilir. KOAH tedavisinde alınan ilaçların etkisini gösterecek gerçek tekniklerin uygulanması esastır.

Kan oksijen düzeyinde belirgin düşüşlerin görüldüğü çok ağır KOAH hastalarında oksijen tedavisi gerekmektedir. Solunum rehabilitasyonu, fizik tedavi, grip ve zatürre aşıları, solunum destek cihazları ve cerrahi müdahale KOAH tedavisinde kullanılan diğer teknikler arasındadır.

haberbogazkale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu