Ekonomi

Artan güneş enerjisi üretimi Avrupa’da elektrik fiyatlarını baskılıyor

Avrupa elektrik piyasası, güneş enerjisi üretiminin artmaya devam etmesiyle önemli değişiklikler yaşamakta ve bu da güneş enerjisinin en yoğun olduğu zamanlarda toptan elektrik fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır. Bu durum özellikle temiz enerjiye yönelik güçlü bir siyasi taahhüdün ve ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmaya yönelik iddialı karbonsuzlaştırma hedeflerinin bulunduğu Avrupa’da etkili olmaktadır.

Güneş enerjisi kapasitesindeki artış, Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya elektrik fiyatlarındaki ‘Ördek Eğrisi’ ile gözlemlenen yenilenebilir enerji yamyamlaştırma etkisi olarak bilinen bir olguya yol açmıştır. Bu etki, güneş enerjisi üretiminin yüksek olduğu zamanlarda elektrik fiyatlarının keskin bir şekilde düşmesine ve güneş enerjisi üretimi azaldıkça tekrar yükselmesine neden olmaktadır.

Avrupa da elektrik sistemine daha fazla güneş enerjisi entegre ettiği için benzer zorluklarla karşı karşıya. Hızlı güneş enerjisi kapasite artışları sayesinde kıta, güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının 2019 yazında yaklaşık %5’ten 2023 yazında %11’in biraz altına düşerek iki katına çıktığını gördü. Bir enerji düşünce kuruluşu olan Ember’e göre, bu büyüme diğer bölgeleri geride bırakıyor; Asya’nın güneş enerjisinden elektrik üretim payı %7’nin altına düşerken, Kuzey Amerika’nınki yaklaşık %6,37’de kalıyor.

Bunun enerji piyasaları üzerindeki etkisi, kamu hizmetlerinin yenilenebilir kaynaklardan elde ettiği gelirlerin azalmasıyla açıkça görülüyor. Güneş enerjisi kapasitesi arttıkça, özellikle güneş enerjisi üretiminin yüksek olduğu dönemlerde, bölgesel elektrik fiyatları genel olarak düşme eğilimi göstermiştir. Bu durum, yenilenebilir kaynakların piyasa üzerindeki etkisini ölçmek için yakalama fiyatlarını ve oranlarını içeren fiyat tahmin modellerinin güncellenmesini gerektirdi.

Yakalama fiyatları, bir elektrik üretim varlığının elektrik ürettiği ağırlıklı ortalama fiyatı temsil ederken, yakalama oranları bu fiyatın üretilen elektrik için mevcut piyasa fiyatına oranıdır ve yüzde olarak gösterilir. Yenilenebilir varlıklar tipik olarak %100’ün altında yakalama oranlarına sahiptir ve güneş enerjisi varlıkları genellikle talebin ve fiyatların düşük olduğu zamanlarda elektrik üretmektedir.

Almanya ve İspanya’da, artan güneş enerjisi üretiminin yakalama fiyatları ve oranları üzerindeki etkileri oldukça belirgindir. Almanya’da, güneş enerjisi varlıklarından elde edilen toptan elektrik fiyatı yaklaşık dört yılın en düşük seviyesine gerilemiş ve ülkedeki güneş enerjisi varlıklarının yakalama oranları baz yük elektrik sözleşmelerinin yaklaşık %50’sine düşmüştür. İspanya’nın güneş enerjisi yakalama oranlarının 2024’ün geri kalanında ortalama %85 civarında olacağı tahmin edilirken, 2030’a kadar %60’a ve 2035’e kadar %45’e düşmesi bekleniyor.

Bu ülkelerde azalan yakalama oranları potansiyel olarak enerji geliştirme hızını yavaşlatabilir ve enerji geçiş ivmesi için bir risk oluşturabilir. Bununla birlikte, politika yapıcılar tamamen gelişmiş bir yenilenebilir enerji sisteminin uzun vadeli faydalarına odaklanır ve uygun teşvikler yaratırlarsa, bölgenin enerji dönüşümünün devam etmesini sağlayabilirler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu