Haber

Mustafa Tuncer: “Türkiye Şeker Fabrikaları Derhal Özelleştirme Kapsamından Çıkarılmalıdır”

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, TBMM Komisyonunda; “Türkiye Şeker Fabrikaları derhal özelleştirme kapsamından çıkarılmalıdır. Bir Cumhuriyet kurumu olan ve kapatılan Şeker Kurumu’nun bir an önce açılması zorunludur. Şeker Fabrikaları yeniden açılmadıkça bir daha açılmayacaktır. Pancarı stratejik bir ürün olarak korumak mümkün” dedi.

CHP Grubu’nun 2017-2018 ve 2019-2020 raporlarına yaptığı itirazlar TBMM KİT Komisyonu’nda görüşüldü. Toplantılarda konuşan CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Türkiye Şeker Fabrikaları ile ilgili şunları söyledi:

“ÜLKEMİZİN ŞEKER FABRİKALARININ SATIŞI TARIMA VURULAN EN BÜYÜK DARBELERDEN BİRİ OLARAK TARİHTE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR”

“Kuruma bağlı şeker fabrikalarından 10’u özelleştirme kapsamında satıldı. Kurum, kişisel gelecek kaygısıyla bu satışlara sessiz kaldı, yönetim kurulu da satışı gündemine bile getirmedi. fabrikaları tarıma vurulan en büyük darbelerden biri olarak tarihe geçti. Sadece şeker değil pekmez, alkol, yem ve enerji de olan stratejik bir işin özel şahıslara teslim edilmesi ve devletten tasfiye edilmesi bunun sonucunda ülkemizin yaşayabileceği bunalımlı günlerde denetim büyük sıkıntılara yol açacaktır.Kovid-19 pandemisi ve Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte ekonomik bunalım yaşadığımız bu günlerde bunu çok net bir şekilde gördük. .

“2022 YILINDA AVRUPA’NIN 4’ÜNCÜ, DÜNYANIN 5’İNCİ BÜYÜK ŞEKER ÜRETİCİSİ OLDUĞUMUZ YILDA 2022 YILINDA ÜLKEMİZ ŞEKER İTHALAT ETMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Şeker pancarındaki bozulmanın, silolama koşulları, iklim ve pancarın özelliklerine göre kampanya süresinin yüz on günü geçtiği dönemlerde yeterince kendini gösterdiği görülmektedir. Formalin, bozulmaya neden olan enfeksiyonları ortadan kaldırmak için kullanılır. Formalin kullanımı için en uygun ölçü 100 ton pancarda 20 kilogram olarak belirlense de uygulamada bu ölçülerin aşıldığı görülmektedir. Toksik bir kimyasal olan formalinin aşırı kullanımının insan sağlığına zarar verdiği aşikardır. Bu durum kurum tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmeli ve dünyada kullanılan farklı biyositler arasından insan sağlığına en az zararlı olanlar da denenmeli ancak kurum bu konuda eksik kalmıştır.

Hükümetlerin uyguladığı yanlış tarım politikaları ve pancara verilen düşük fiyat nedeniyle ülkemizde pancar üretimi azalmakta ve çiftçi pancardan kaçmaktadır. Sırf bu nedenle birçok şeker fabrikası atıl durumda kaldı. Şeker pancarının yeniden stratejik bir çalışma olarak kabul edilmesi, üretimin teşvik edilmesi, desteklerin artırılması ve şeker artışı dikkate alındığında pancar alım fiyatının tam olarak artırılması gerektiği halde bu da yapılmadı. Bu yapılmayınca ne oldu? Avrupa’nın 4. ve dünyanın 5. büyük şeker pancarı üreticisi olmamıza rağmen maalesef 2022 yılında ülkemiz şeker ithal etmek zorunda kalmıştır. Geçmiş yıllarda pancar tohumlarını kendimiz ve kendi üreticilerimiz yetiştirirken ve kendi kurumlarımız para kazandı, açıklanamayan bir nedenle üretim durduruldu ve ithalata başlandı. Son yıllarda bazı bölgelerde yeniden tohumluk üretimine başlasak da tohumluk üretimi halen çok yetersiz. Yerli tohumculuğun teşvik edilmesi ve çiftçinin buna yönlendirilmesi gerekirken, Amasya gibi en değerli elit üreticisi olan il bile elit üretmekten vazgeçmiştir.

“TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI DERHAL ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN ÇIKARILMALIDIR”

Kurum bünyesindeki fabrikaların modernize edilmesi gerekse de bu kaplumbağanın hızla ilerlemesi günümüz teknolojisine bir an önce adapte edilmesi gerekmektedir. Bu gelişmeler yapıldıktan sonra -Turhal Şeker Fabrikası’nda görüldüğü gibi- fabrikaların satılmaması, aksine kurum tarafından işletilmesi ve kapasitesinin artırılması ve buna daha fazla katma değer sunması sağlanmalıdır. ülke. Yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların ithalatını azaltmak yeterli değildir ve tamamen terk edilmelidir. Yine mülkiyeti kuruma ait olan Kütahya Şeker Fabrikası’ndaki arsa ile ilgili olarak yeterli duyarlılığın gösterilmediği görülmektedir. Hem yüzölçümü hem de fiyat olarak oldukça yüksek olan bu arsa, bu şekilde işlemeye devam edilirse ne yazık ki kuruma kaybettirecektir.

Türkiye Şeker Fabrikaları derhal özelleştirme kapsamından çıkarılmalıdır. Yine bir cumhuriyet kurumu olan ve kapatılan Şeker Kurumu’nun bir an önce açılması şarttır. Şeker Şirketi yeniden açılmadıkça pancarın stratejik bir eser olarak korunması mümkün olmayacaktır. Erken hasat primi mutlaka çiftçinin kabul edebileceği ve uygulayabileceği bir orana yükseltilerek pancarın bozulmasının önüne geçilmesi ve ne yapılırsa yapılsın kampanya sürelerinin 100 günün altına indirilmesi gerektiğini söylüyorum. pancarın erken hasat edilmesi ve pancarın en kısa sürede teslim edilmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu