Dünya

DSÖ kriterlerini karşılayan ilk global tedarikçi oldu

İSTANBUL (İGFA) –Türkiye’de uzun yıllardır trans yağ standartlarına uygun üretim yapan Cargill, bu anlayışını dünyaya da taşıdı.

Şirket, 2021 taahhüdünü yerine getirerek; 2024 yılı itibarıyla iTFA’yı yasal zorunluluk bulunmayan ülkeler de dahil olmak üzere tüm yemeklik yağ portföyünden çıkarmıştır.

Cargill’in tüm yenilebilir katı ve sıvı yağlar portföyü, 1 Ocak 2024 itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) katı ve sıvı yağlarda endüstriyel olarak üretilen trans yağ asitleri (iTFA) için önerilen maksimum tolerans düzeyiyle uyumlu hale geldi. Cargill bu kilometre taşına, ilk küresel şirket olarak ulaştı. Tedarikçi, şu anda gerekliliğin gerekli olmadığı ülkeler de dahil olmak üzere, dünya çapında tüm yenilebilir yağ portföyünde, 100 gram katı/sıvı yağ başına maksimum iki gram endüstriyel trans yağ asidi (iTFA) tavsiyesini uygulayacak.

Cargill, Aralık 2021’de iTFA’ları katı ve sıvı yağlar portföyünden çıkarma kararlılığını açıklasa da, bu başarı onlarca yıllık çalışmayı yansıtıyordu. Şirketin iTFA yolculuğu, erken inovasyonu, sermaye harcamalarına ve kaynaklara yapılan milyonlarca dolarlık yatırımı ve binlerce Ar-Ge saatini de içeren çeyrek yüzyıldan fazla bir süreyi kapsıyor. Süreç boyunca Cargill, 400’den fazla müşterinin daha mutlu, sağlıklı yaşamlara katkıda bulunan besleyici, lezzetli ürünler yaratmasına yardımcı oldu ve iTFA içeren 680 tondan fazla ürünü küresel gıda tedarikinden çıkardı.

PepsiCo’nun Baş Bilim Sorumlusu René Lammers, “Cargill’in tüm yağlarında endüstriyel olarak üretilen trans yağları azaltma kararlılığını sürdürdüğünü ve yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilen standartlarına uyma hedefine ulaştığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi. “Bu, aynı standardı karşılamak için gıdalarımızdaki iTFA’ların başarılı bir şekilde azaltılmasıyla uyumludur ve endüstri ortaklarımızı, yiyecek ve içecek portföyümüzü gezegen ve insanlar için daha iyi olacak şekilde geliştirmek üzere bu önemli girişimde bize katılmaya teşvik ediyoruz.” söz konusu.

Öte yandan DSÖ, son ilerleme raporunda iTFA’ların kullanımını sınırlayan politikaların dünya ülkelerinin yalnızca 60’ında uygulandığını ve küresel nüfusun yaklaşık yüzde 43’ünü kapsadığını belirtti. Bu, dünyadaki tüketicilerin çoğunu iTFA tüketiminin devam etmesi riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Rapor, büyük sıvı ve katı yağ tedarikçilerine “Cargill’in küresel olarak gıda üreticilerine satılan ürünlerden endüstriyel olarak üretilen TFA’yı ortadan kaldırmaya yönelik öncü çabalarını takip etmeleri” çağrısında bulundu.

haber-akcakale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu