Haber

Aliyev, Blinken ve Paşinyan ile üçlü görüşmeyi değerlendirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın barış anlaşmasına ilişkin tutumunda ilerleme olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Münih’te gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmenin sorunsuz ve verimli geçtiğini belirten Aliyev, Ermenistan ve Azerbaycan’ın ortasında barış süreci de dahil olmak üzere birçok konuyu görüştüklerini ifade etti.

Barış anlaşmasının uluslararası hukukun norm ve unsurları temelinde hazırlanması gerektiğini belirten Aliyev, görüşmede bunu ifade ederek, “Karabağ konusunda herhangi bir maddenin varlığı bizim açımızdan kabul edilemez. Biz bu konudaki görüşümüzü ifade ettik. 3 gün önce Ermenistan’dan yeni yanıt teklifleri aldık. Şimdi bunları inceliyoruz. İlk bakışta Ermenistan’ın pozisyonunda ilerleme var ama yeterli değil.” bilgisini paylaştı.

Azerbaycanlı çevrecilerin Laçin koridorundaki protestolardan da bahsettiklerini kaydeden Aliyev, “Abluka yok. Protestoların başladığı 12 Aralık’tan bu yana 2 bin 500’den fazla tır ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracı yoldan geçti. Abluka olsaydı Azerbaycan’a mı geçerdi? Bu asılsız suçlamaları reddediyoruz. Madenlerimizin kaçak kullanımının durdurulmasını haklı olarak talep ediyoruz ve bu gerçekleşene kadar protestocuların pes etmeyeceğine eminim.” söz konusu.

Aliyev, Ermenistan ve Azerbaycan sınırında ikili kontrol noktaları kurulmasını resmen teklif ettiklerini ancak Paşinyan’ın bu konuda bir yanıt vermediğini ve muhtemelen Erivan’ın bu konuyu düşünmek için zamana ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Bu önerinin hem Avrupalı ​​hem de ABD’li yetkililer tarafından mantıklı görüldüğünü belirten Aliyev, “Bu tabii ki iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde önemli bir etken. Çünkü sınır çizmeden bahsediyorsak kontrol noktaları olmadan bu mümkün değil. .Eğer yolların açılmasından bahsediyorsak tabi ki Zangezur koridorunun iki ucunda ve Laçin eyaleti ile Ermenistan arasındaki sınırda kontrol noktaları kurulmalı.Bugün üçlü toplantıda bu teklifimi resmen yaptım. Ermenistan’dan yanıt.” dedi.

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne Saldırı

İlham Aliyev, İran-Azerbaycan ilişkilerine ve Tahran’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıya da değinerek, “İran soruşturmayı şeffaf bir şekilde yapmalı, bize haber vermeli ve teröristi cezalandırmalı. Ama en önemlisi bu teröriste azmettirenler ve temsilcileridir.” Bu yağma olayının faili olan İran örgütü adalet önüne çıkarılmalı, çıkarların normalleşmesini o zaman konuşabiliriz.” sözünü kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu