Teknoloji

Charles Darwin’in Tüm Yazışmaları İnternette Yayınlandı

Bilim tarihinin en değerli isimlerinden biyolog ve tabiat tarihçisi Charles Darwin’in mirasının korunmasını sağlayacak yeni bir projeye imza atıldı. Cambridge Üniversitesi, Darwin’in bilinen tüm yazışmalarını tek bir internet sitesinde bir ortaya getirdi.

İnternet sitesi, Charles Darwin tarafından yazılan ya da onun için yazılmış, 400’ü tekrar yorumlanmış toplam 15 binden fazla mektuba mesken sahipliği yapıyor. Yazışmaların tamamı, 1822 ve 1882 yıllarını, yani 60 yıllık bir süreci kapsıyor.

Darwin’in herhangi bir bilim insanına yazdığı mektuplardan sadece bir tanesi:

“Sayın Bay (Federico Philippi)

Size çok fazla emeğe mal olan Şili bitkileri kataloğunuzu bana gönderdiğiniz için size minnettarım. Şili’nin doğal tarihi hakkında, yıllar evvel o mükemmel ülkeyi ziyaret ettiğim vakte nazaran ne kadar çok şey biliyoruz! Ve bu artan bilginin pek birçok için dünyanın size borcu var! Ve dünyanın size borçlu olduğu bilgi ne kadar da arttı! (3 Nisan 1882)”

Darwin’in son 4 ayındaki mektupları baskıyla yayınlanacak:

Projenin gerisindeki grup, Darwin’in ömrünün son dört ayında yazdığı ve kendisi için yazılan tüm mektuplarını fizikî olarak bassacak. Bu basımın 2023’ün birinci aylarında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Darwin’in tüm mektuplarına ulaşmak için bu kontağa tıklayabilirsiniz. İnternet sitesindeki filtreleri kullanarak aşikâr bir tarihe ulaşabilir, Darwin tarafından ya da ona yazılan mektuplara göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu