Haber

Xi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la Görüştü

BALİ, 15 Kasım (Xinhua) — Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Salı günü sabah saatlerinde Endonezya’nın Bali Adası’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la biraraya geldi.

Xi, son üç yıldır iki tarafın çeşitli yollarla yakın iletişimi sürdürdüğünü ve böylelikle Çin-Fransa ilişkilerinde olumlu gelişme ivmesinin devam ettiğini ve iki ülkenin önemli işbirliği alanlarında olumlu ilerlemeler kaydettiğini vurguladı.

Şu anda dünyanın yeni bir çalkantı ve dönüşüm dönemine girdiğini kaydeden Xi, çok kutuplu dünyada iki önemli güç olarak Çin ve Fransa, Çin ile AB’nin bağımsızlık ve özerklik ruhunun yanı sıra açıklık ve işbirliği ruhunu bağlı kalarak ikili bağlantıları hakikat yolda istikrarlı ilerleme göstermek için zorlaması ve dünyaya istikrar ve olumlu güç katması gerektiğini söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı, Çin’in üst düzey dışa açılmayı ilerletmeye yönelik sarsılmaz çabalarının ve Çin’in modernizasyonunu ileri götürmeye yönelik büyük adımlarının, Fransa dahil dünyadaki tüm ülkelere yeni fırsatlar sunacağını lisana getirdi.

Macron ise Xi’nin Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak yeniden seçilmesini ve 20. ÇKP Ulusal Kongresi’nin tam muvaffakiyet kazanmasını içten dilekleriyle kutladı.

Macron, Fransa’nın bağımsız diplomasiyi desteklediğini ve blok cepheleşmesine karşı olduğu söyledi.

Macron, mevcut çalkantılı milletlerarası durum karşısında Fransız tarafının, Çin tarafıyla karşılıklı hürmet, eşitlik ve karşılıklılık ruhunu desteklemeye, üst seviye alışveriş ve diyalogları güçlendirmeye ve ekonomi ve ticaret ile havacılığın yanı sıra sivil emelli nükleer güç üzere alanlarda işbirliğini derinleştirmeye devam etmeyi umduğunu ve Çinli işletmelerin Fransa’da işbirliğinde bulunmasını memnuniyetle karşıladığını söz etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu