Ekonomi

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar Aydın’da incir üreticileriyle buluştu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’daki incir üreticileriyle buluştu. Aydın’da incir hasadına katılan Bayraktar; “Bu yıl rekoltenin 350 bin ton, kuru incir üretimimizin ise 90 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Ayrıca 2019’da olduğu gibi fiyatların düşmesi durumunda TMO’nun piyasaya girip alım yapması sağlanmalı, “dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Mursallı Mahallesi’nde incir hasadına katıldı. İncir üreticileriyle toplantıya gelen Bayraktar, heyetiyle birlikte incir bahçelerini gezerek mahalledeki kafede üreticilerin talep ve sıkıntılarını dinledi.

“350 bin ton rekolte bekliyoruz”

Bu yıl 350 bin ton incir rekoltesi beklediklerini belirten Bayraktar, “Bugün Aydın ilinin Germencik ilçesinde incir hasadı yaptık. Tabi ki hasadın hem bölgemize hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İncir çok değerli bir eserimdir.Yani Türkiye’nin üretimi ekolojik üstünlüğe dayanmaktadır.Rakamlar bunu gösteriyor.Ege Bölgesi ekoloji açısından incir üretimine çok uygun bir bölgedir.Çok başarılı üretim yapan bir bölgedir. Dünyadaki taze incir üretiminin yaklaşık yüzde 24’ünü biz üretiyoruz ve üretiyoruz. Bu çok değerli bir rakam. Yaklaşık yüzde 55’ini Türkiye yapıyor. Bu değerli bir rakam. Dünya incir ihracatına tekrar baktığımızda Türkiye ilk sırada yer alıyor. Yüzde 53 ile dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda. Bunun dışında üretimimizin de arttığını görüyoruz. 2010 yılında incir üretimimiz 255 bin ton civarındaydı. 350 bin ton civarına ulaşmasını bekliyoruz. Bu yıl rekoltenin 350 bin ton olmasını bekliyoruz. Kuru incir üretiminin yine 90 bin ton civarında olmasını bekliyoruz” dedi.

“Ekolojik üstünlük çalışmalarımızı gerektiği gibi korumalıyız”

Ekolojik üstünlüğe dayalı tüm ürünlerin çok iyi korunması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “İncir bizim çok değerli eserimizdir. Ekolojik üstünlüğe dayalı ve dünya ticaretinde rakipsiz olduğumuz bir eserdir. Eserlerimizi korumamız lazım. ekolojik üstünlüğe çok iyi bağlı. Bunu göz önünde bulundurmak zorundayız. Üretirken de çok dikkatli olmalıyız. Elbette bu üretimde kalite ve standart son derece değerli. Yeniden ihracatımızda zaman zaman bizim için değerlidir. Aflatoksin oluşumunun önlenmesi için bazı tedbirler almamız ve üreticilerimizi bu konuda eğitmemiz gerekiyor” dedi.

“TMO’nun piyasaya girmesine izin verilmeli”

Bayraktar, bu yıl incir fiyatlarında yaşanabilecek olası bir düşüşün ardından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) piyasaya girip alım yapması gerektiğini sözlerine ekledi; “Bunun yanında üreticilerimizin bizden bir talebi var. TMO Toprak Mahsulleri Ofisi 2019 yılında incir alımı yaptı. Fiyatların tekrar düşmesi durumunda Toprak Mahsulleri Ofisi bizden piyasaya girip incir almamızı istiyor. Bu da olağanüstü değerli. Ayrıca, Bu incirin ihracatı genel olarak Avrupa’ya yapılıyor.” diye konuştu: “Birliğe yapıyoruz. Bunu göz önünde bulundurarak uygun tarım uygulamalarına ve organik tarım üretimine değer vermemiz gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımızı ve üretici eğitimlerimizi yapmamız gerekiyor” dedi.

“İlk yükleme tarihinin kaldırılması isteniyor”

İhracatta ilk sevkiyat tarihinin geç açıklanmasının üreticileri mağdur ettiğini, üreticilerden de ilk sevkiyat tarihinin kaldırılması yönünde talepler bulunduğunu belirten Bayraktar, “Bunun dışında bu bölgedeki üreticilerde sıkıntı var. Diyelim ki” dedi. İhracatta ilk sevkiyat tarihinin geç açıklandığını söylüyorlar. Doğrudur özellikle bu geç. Yapılan açıklama üreticimizi mağdur ediyor. Bu anlamda bu açıklama tarihinin kaldırılmasını talep ediyorlar. Onun dışında tabi ki İncir besin değeri açısından olağanüstü bir çalışmadır. Çok değerli bir çalışmadır. Ve bu çalışmayı çok iyi bir şekilde tanıtmamız gerekiyor. Bu hem ülkemizdeki halkımızın sağlıklı beslenmesi açısından çok değerli. İhracatımızın artması, daha fazla üreterek ihracatımızın artması açısından. Çünkü rakama baktığımızda yaklaşık 330 milyon dolar ihracat yaptığımızı görüyoruz. Elbette önümüzdeki yıllarda bu sayının artması mümkün. Üreticilerimize bereketli bir hasat diliyorum” dedi. – AYDIN

uzumluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu