Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, MIKTA 8. TBMM Başkanları Konferansı’nda konuştu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Son yıllarda yaşadığımız salgın hastalıklar, savaşlar, doğal afetler, kuraklıklar gibi sorunlar, her devletin ve hatta dünyadaki her bireyin birbiriyle ne kadar kısa ve girift bağlarla bağlantılı olduğunu açıkça göstermiştir. .” söz konusu.

Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan uluslararası bir platform olan MIKTA 8. Meclis Konuşmacıları Konferansı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ev sahipliğinde “Çok Taraflılık, Küresel Bağımlılık ve Parlamentolar” başlığıyla Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, cumhurbaşkanlarını İstanbul’da ağırlamaktan onur duyduğunu belirtti.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili konuşan Şentop, “‘Yüzyılın felaketi’ de dediğimiz bu afetlerde büyük kayıplar verdik. asırlardır yaşanmayan ve 500 yılda bir yaşanabilecek bir felaketle karşı karşıya kaldık.Sizin gibi dostlarımızın yanımızda olduğunu bilmek bizim için büyük bir tesellidir.Bu nedenle depremden sonra bu toplantının yapılması konusunda tereddütler olsa da ve bu durumu anlayacağınızı biliyoruz sizlerle görüşmek istedik.Bu vesileyle acımızı paylaşan acil arama-kurtarma ve insani yardım temelinden bizi esirgemeyen sizlerle görüşmek istedik. Milletimiz adına MIKTA ülkelerine, halklarına ve sizlere şükranlarımı sunuyorum.” ifadesini kullandı.

Parlamentolar arasında çok taraflılık ve küresel karşılıklı bağımlılık eksenindeki iş birliğinin giderek geliştiğini memnuniyetle gözlemlediğini vurgulayan Şentop, şöyle devam etti:

“Etkin çok taraflılığı dış politikamızın en değerli unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bu bağlamda MIKTA’nın Türkiye için müstesna bir yeri var. MIKTA’nın uluslararası işbirliği, diyalog ve kültürler arası anlayışa dayalı yapısını önemsiyoruz. MIKTA’nın bölgesel ve küresel sorunların analizine katkıda bulunma potansiyeli.” Bu bağlamda 2022 yılında memnuniyetle üstlendiğimiz MIKTA devir başkanlığını 2023 yılında Endonezya’ya devrettiğimizde iş birliği ve uyumun daha güçlü bir şekilde devam edeceğine olan inancımı belirtmek isterim.”

Daha birbirine bağlı ve birbirine bağımlı hale gelen bir dünyada yaşadığımıza işaret eden Şentop, “Küresel olarak karşılaştığımız zorluklar bu şekilde daha karmaşık ve çok yönlü hale geliyor. sosyal ve ekonomik problemler.”Bir araç olarak uluslararası ilişkilerin temel ilkelerinin ortasında yer alır. Çok taraflılık, ülkeler arasında dayanışmayı, saygıyı ve adil paylaşımı öngörür.” görüşünü paylaştı.

Çok taraflılıkla birlikte değerlendirilmesi gereken bir diğer konunun da ülkeler ve iş birliği ihtiyacını zorunlu kılan küresel karşılıklı bağımlılık olduğunu belirten Şentop, “Son yıllarda yaşadığımız salgın hastalıklar, savaşlar, doğal afetler, kuraklıklar gibi dünyadaki her devletin ve hatta dünyadaki her ülkenin sorunları.Bireylerin birbirine ne kadar kısa ve girift bağlarla bağlı olduğunu açıkça göstermiştir.Bu nedenle, küresel karşılıklı bağımlılık, ülkeler arasında artan işbirliğini ve uluslararası sorunların analizinde ortak çabaları gerektirir. .” değerlendirmesini yaptı.

Ülkelerin küresel sorunların ancak işbirliği ile aşılabileceğini belirten Şentop, hiçbir ülkenin bu sorunlarla tek başına baş edemeyeceğini, ulusların temsil organı olan parlamentoların da bu bağlamda uluslararası işbirliklerini geliştirmek, deneyimlerini paylaşmak ve köprüleri güçlendirmek için aktif rol oynaması gerektiğini belirtti. halklar arasında.

“Bizim sorumluluğumuz, parlamentoların halktan aldığı gücü değerlendirerek ve küresel karşılıklı bağımlılığın bilincinde olarak çok taraflılığı teşvik etmektir.”

Bu anlayışla toplantının başlığını “Çoktaraflılık, Küresel Karşılıklı Bağımlılık ve Parlamentolar” olarak belirlediklerini anlatan Şentop, öncelikle çoktaraflılığa imkan veren en önemli mekanizmalardan biri olan uluslararası örgütler ve bunların ilerlemesi için yapılması gereken reformları ele aldıklarını ifade etti. “etkin çok taraflılığa” hizmet eder.

Şentop, MIKTA ülkelerinin küresel karşılıklı bağımlılığı açıkça ortaya koyan güncel konularda deneyimlerini birbirleriyle paylaşabilmeleri için göç, gıda güvenliği, tedarik zincirleri, yeni nesil teknolojiler ve yapay zeka gibi konuları gündemlerine aldıklarını belirterek, ” Ve son olarak hızla değişen küresel ortamda parlamenterlerin misyonlarına değinerek, “Size danışmak istedik. Bugün yapacağımız fikir alışverişlerinin verimli ve anlamlı olmasını ve küresel olarak karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmemize yardımcı olacak somut eylemlere yol açmasını umuyorum. Bu toplantının bu anlamda alternatif fikir ve yaklaşımları ortaya çıkaracağına inanıyorum.” dedi.

TBMM Başkanı Şentop’un yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekilleri Ravza Kavakcı Kan ve Abdullah Güler, Meksika Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Noemi Berenice Luna Ayala, Endonezya Temsilciler Meclisi Lideri Konu Maharani, Güney Kore Ulusal Meclisi Lider Kim Jin-Pyo ve Avustralya Senatosu. Başkan Yardımcısı Andrew Mclachlan katıldı.

Konferansta yapılacak oturumlar şu şekilde açıklandı:

Oturum I “Uluslararası Sistem Reformu: Adalet, Çoğulculuk ve İçerme”

II. Oturum “Uluslararası Göç: Fırsatlar ve Zorluklar”

III. Oturum “Gıda Güvenliği, Tedarik Zincirleri, Yoksulluk ve İklim Değişikliği: Parlamentoların İyi Yönetişimdeki Rolü”

IV. Oturum “Sorumlu Yapay Zeka ve Yeni Teknolojiler: Fırsatlar ve Riskler”

Oturum V “Hızla Değişen Küresel Ortamda Parlamento Diplomasisi ve Karşılıklı Bağımlılık”

Kapanış Oturumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu