Ekonomi

Tahıl Koridoru’nun uzatılması gıda fiyatları için belirleyici olacak

Türkiye’nin arabuluculuğunda imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, dünyadaki gıda krizini rahatlattı ve fiyatların düşmesine neden oldu.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, anlaşmanın süresi dolduktan sonra uzatılmasının önemine dikkat çekti.

“Tahıl Koridoru Anlaşmasında 7 ayı geride bıraktık”

Kırali, gıda krizinin çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin girişimleriyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’nda Ukrayna ve Rusya’nın ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırmak için 7 ayın geçtiğini söyledi.

“Küresel gıda krizinin aşılmasında değerli bir rol oynadı”

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından kargo gemilerinin Karadeniz limanlarından çıkamamasının küresel gıda fiyatlarının yüksek olduğunu hatırlatan Kırali, şu bilgileri verdi:

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı gıda fiyat endeksi, savaş öncesinde 140 civarında seyrederken, savaşla birlikte hızla 160 seviyelerine çıktı. 22 Temmuz 2022’de imzalanan ve 19 Kasım 2022’de 120 gün süreyle Mart 2023’e kadar uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması ve geçen yılki iyi hasat, küresel gıda krizinin aşılmasında önemli rol oynadı.

“Koridor Anlaşması’nın uzatılıp uzatılmayacağı fiyatları belirleyecek”

Kırali, anlaşmanın ardından gerilemeye başlayan gıda fiyat endeksinin Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre altında 130 seviyelerine ulaştığına işaret ederek, “2023 yılı için dünya çapındaki olumsuz iklim koşulları nedeniyle, kuraklığın rekolte üzerindeki etkisi ve önümüzdeki ay süresi dolacak Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması fiyatları belirleyecek.” söz konusu.

“Şubat yağmurları bazı endişeleri giderdi”

Türkiye’nin 2023 tarım ürünleri hasadı açısından da beklentileri yükselten Kırali, şunları kaydetti:

2022’nin son çeyreğinde tamamlanan nispeten kuru dikimler ve kurak geçen kış mevsiminin sonlarına doğru Şubat ayında yağan yağmurlar paniğin bir kısmını ortadan kaldırdı. İlkbaharda yağış miktarı, verimi ve verimi belirleyecek ana faktör olacaktır. Meteorolojik kuraklık sulama maliyetlerini artırmış ve çiftçinin üretim maliyetlerini olumsuz etkilemiştir. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak gıda, su ve elektrik artık tüm ülkelerin gündemindeki üç stratejik alan haline geldi. Gıda arz güvenliği açısından bu 3 bölge merkezinde üretim ve destekleme politikalarının belirlenmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu