Yaşam

Seçimini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına tavsiyeler

Üniversite seçim süreci 8 Ağustos’ta sona eriyor. Adaylar 24 tercihlerini kullanarak istedikleri üniversiteleri sıralayacaklar. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurumsal Psikolog Saime Serpil Özgül tercih etti
Son günlere kadar ayrılan adaylara teklifler yaptı. “Değerler, hayattaki pusulamızdır” diyen Özgül, adaylara ihtiyaçlarına bakarak ve hayattan nasıl keyif alacaklarını gözlemleyerek seçim yapmalarını tavsiye ediyor.

17-18 Haziran tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tamamlandıktan sonra, 20 Temmuz’da sınav sonuçları açıklandı. Üniversite adayları için en heyecanlı dönemlerden biri olan seçim süreci devam ediyor. YKS tercihlerinde adayların 24 hakkı bulunmaktadır. Üniversite adayları tercih listelerini 8 Ağustos’a kadar oluşturacak. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, tercihini son günlere bırakan adaylara tekliflerde bulundu.

“Tercihler konusunda kararsızlığın birçok nedeni olabilir”

Adayların seçim sürecinde kararsız kalmasının başlıca nedenleri hakkında bilgi veren İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, şunları söyledi:

“Öğrencilerin üniversite tercihlerinde kararsız kalma nedenleri arasında birden fazla farklı konu olabilir. Üniversite bölümü konusunda kararsız olmaları, yurt dışında ya da şehirde burslu okuma konusunda kararsız olmaları ve sadece üniversiteye girmeyi istemeleri bunlardan bazılarıdır.”

İstenilen puanı alamayan öğrencilerin kendini suçlu hissedebileceğine işaret eden Özgül, “Sadece üniversiteye girme isteği ile tercih yapılırsa ileride olumsuz duygular eşlik edebilir ve öğrenciler üzerine düşeni yapmayabilir. . Bu nedenle gerçekten istedikleri meslekleri düşünerek bir seçim yapmalarını veya bir yıl daha hazırlanmalarını öneririm. Aldığı puandan memnun olmayan öğrencilerin ‘keşke daha çok çalışsaydım’ gibi düşünceleri olabilir. Buna eşlik eden suçluluk duyguları olabilir. Burada zamanı değiştiremeyeceğimiz için duygusal sorumluluk almalarını ve buna göre karar vermelerini öneriyorum.” söz konusu.

“Adaylar kendilerini nerede görmek istediklerine net olarak karar vermeli”

Özgül, adayların kendilerini nerede görmek istedikleri konusunda net bir karar verdiklerinde daha sağlıklı bir tercih süreci yaşadıklarını belirtti.

“Kararsız olan öğrencilerin kendilerinden beklentileri konusunda bir aralıkta olduklarını düşünüyorum. Çünkü ne istedikleri konusunda netlik olmadığında yapılan seçimler yanlış seçimler olabiliyor. Bu noktada yapılması gereken, öğrencinin ne istediğine net bir şekilde karar vermesidir. Bu tereddütler, kendinize beş yıl sonra kendinizi nerede görmek istediğinizi sorarak aşabileceğiniz durumlardır. Hayattan beklentilerinin neler olduğuna ve kendilerini nerede görmek istediklerine net bir şekilde karar verirlerse süreç daha sağlıklı ilerleyebilir.”

“Değerler hayattaki pusulamızdır”

Adayların kendi değerlerine göre karar verdiklerinde seçtikleri alandan daha çok zevk alabileceklerini belirten İSU Kurum Psikoloğu Özgül, “Kendi ilgi alanlarını gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için maliyetlerle çalışmayı tercih ediyorum. Maliyetler hayattaki pusulamızdır, yönümüzü kaybetsek bile yol almamıza yardımcı olurlar. Ama hedeflere ulaştıktan sonra bitiyor ve tek yönlü bir yer. İkisi arasındaki fark çok değerli çünkü öğrenci kendi değeri doğrultusunda seçim yaptığında hayattaki idealleri ile ilerliyor. Örneğin; İnsanlara yardım etmeyi seven bir öğrenci için yardımseverlik, ödenmesi gereken anlamlı bir bedeldir. Buna bağlı olarak mesleki olarak hemşireliği veya psikolojiyi seçebilir. Bu seçim maliyetine uygun olduğu için iki taraf da kendisine keyif verecektir” dedi.

“Meslek bazen hayatımızın tüm alanını kaplayabilir”

Adayların hayattan nasıl keyif alacaklarını gözlemleyerek tercih yapmalarını öneren Özgül, şunları söyledi:

“Amaçlarının çıktıkları yolculukta kendilerini daha iyi tanımak olduğunu akılda tutarak, kendi ihtiyaçlarına ve hayattan nasıl keyif alacaklarını gözlemleyerek seçim yapmalarını öneriyorum. Çünkü meslek bazen hayatımızın tüm alanını kapsayabilir ve kendi ihtiyaçlarınızı bile unutturabilir. Ama bir işi sevdiğinizde, o iş hayatınızda devamlılıktan başka bir şey olmuyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu