Haber

Roman genci başından vuran polis hakim karşısına çıktı

Yunanistan’da 16 yaşındaki Roman genci başından vuran polis memuru hakim karşısına çıkarıldı. Selanik’te polisin getirildiği adliye önünde adalet talebiyle toplanan yaklaşık 200 kişilik grup. Gencin arkadaşları, ailesi ve Roman toplumu temsilcilerinden oluşan grup, “Mesele benzin değil, para değildi, polis Roman olduğu için öldürdü” sloganları atarak, Yunan polisinin öldürülmesini istedi. mahkemeye çıkarmak

Orta ve Batı Makedonya Roman Federasyonu Lideri Panaiotis Sabanis yaptığı konuşmada “Adalet istiyoruz. Irkçı bir suç işlendi” dedi. “Yunanistan’da bize karşı ırkçılık var. Bu, polisin sadece Roman olduğu için bir Roman’ı vurduğu ilk olay değil. Son yıllarda, birçok Roman erkek, polisin kanunları çiğnediği için karşılaştığında yaralandı veya ölümcül şekilde vuruldu. ve tutuklanmaktan kaçıyor,” dedi Sabanis.

Gencin yaşadığı Roman topluluğundan Andonis Tasios, “Onu renginden dolayı vurdular. Roman olmasaydı bunu yapmazlardı” dedi.


Yunanistan’da polisin 16 yaşındaki bir Roman genci başından vurarak şiddetli gösterilere yol açmasıFotoğraf: DimitrisTosidis/AP Photo/picture Alliance

Ne oldu?

Pazartesi günü kamyoneti ile benzin istasyonuna giren 16 yaşındaki genç, 20 avroluk akaryakıt aldıktan sonra faturayı ödemeden istasyondan kaçtı. Genç adamın kullandığı araç, motosikletli polisler tarafından takip edildi ve kovalamaca sonucunda genç başından vuruldu. Hastanede tedavi altına alınan genç, yaşam mücadelesini sürdürüyor.

Olayın ardından silahını ateşleyen 34 yaşındaki polis memuru görevden alındı. Memur, kasten adam öldürmeye teşebbüs ve kanuna aykırı silah kullanmakla suçlanıyor.

Yunan polisi, gencin yakalanmamak için kamyonetini motosikletli polis memurlarına doğru sürdüğünü iddia ediyor. Hakim karşısına çıkarılan polis memuru, ilk ifadesinde kamyonetin motosiklete çarpmasını önlemek için ateş ettiğini söyledi. Önce havaya sonra da araca doğru ateş ettiğini söyleyen polis, meslektaşlarının canlarından endişe ettiği için ateş ettiğini öne sürerken, genci hedef almadığını iddia ederek, gencin vurmaya çalıştığını belirtti. kamyoneti ile üç kez motosiklet polisi.

Olayın ardından Yunanistan’da başlayan gösteriler devam ediyor. Başkent Atina’nın bir banliyösü olan Aspropirgos’ta dün yaklaşık 30 kişilik bir grubun polise av tüfekleriyle ateş açtığı belirtildi. Yunan devlet televizyonu ERT, burada bir polis memurunun hafif şekilde yaralandığını duyurdu. Ülkenin birçok yerinde toplanan gruplar polise taş attı; çöp konteynırları, lastikler ve araçlar ateşe verildi.

Roman topluluğunun temsilcileri itidal çağrısında bulunuyor. Yunan Roman Panhelen Konfederasyonu (Ellan Passe) Lideri Vasilis Pantzos, sabah saatlerinde ERT televizyonuna gösterilerdeki şiddeti tasvip etmediklerini ve bunun yasal olmadığını söyledi. “Ülke genelinde yüksek tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz” diyen Pantzos, son yıllarda polisin Romanlara yönelik şiddetinin arttığını ve devletin bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini vurguladı.

AP, dpa / EC, ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu