Haber

Hac dolandırıcılığına işlem yapılmıyor: 1 yıldır dava açılmadı

Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye verdiği kotaya göre her yıl Türkiye’den 85 bin kişi hacca gidiyor. Hac gezisinde dolandırıcılık iddiaları daha önce de gündeme gelmiş, hac seyahat acentalarının çektiği kişilerin yerine başkalarının kura olmadan hacca götürülmesi gündeme gelmişti. Hac ve Umre acenteleri, sahte dilekçelerle hacı adaylarının haklarını gasp ederek fahiş fiyatlara satmakla suçlandı.

İddiaları yeniden gündeme getiren Birgün yazarı Timur Soykan, soruşturmanın bir yıldır genişletilmediğini ve herhangi bir dava açılmadığını belirterek, Hac Umre Acenteleri Birliği Başkanı Diyaeddin Şahin’in, Hac Umre Acenteleri Birliği Başkanı Diyaeddin Şahin’e dikkat çekti. Tezlerde adı geçenlere olağanüstü yetkiler verilmişti. Soykan, Diyaeddin Şahin’in şirketlerinin hâlâ çok sayıda insanı piyango olmadan hacca götürdüğü iddiasını ve bu iddialara yanıt olarak Diyaeddin Şahin’in sorularına verdiği yanıtları yazdı.

Timur Soykan’ın “Hac skandalının devam ettiği iddiası” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

‘Piyango HARİÇ 285 KİŞİ Hacca Gitti’

“Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl hac organizasyonu yapan acentelerin toplam kayıt sayılarını açıklamaktadır. 108 acentenin hac kontenjanları listelenmektedir. Bu listede Diyaeddin Şahin’in de aralarında bulunduğu Yarımada Turizm’in toplam hac kayıt sayısı yer almaktadır. 10 din görevlisi ve 6 konvoy, lideriyle birlikte 470. Ancak Suudi Arabistan’ın 2022 hacı kayıtlarında Yarımada Turizm’e verilen hacı vizesi sayısı 522 olarak görünüyor. Yarımada Turizm ile çekilişle 52 kişi Hac ibadetini gerçekleştirdi.

Piyango dışında hacı sayısında ikinci sırada yer alan Ascend Turizm Seyahat Acentası, Türkiye kayıtlarına göre 228 kişiyi hacca götürdü ancak Suudi Arabistan kayıtlarına göre bu sayı 257. Yani 29 kişi çekilişle hac grubuna dahil edildi.

Üçüncü sırada yer alan Wit Çeşit Turizm’in ise Türkiye’de 37, Suudi Arabistan’da ise 65 hac kaydı bulunuyor. Suudi Arabistan ve Türkiye rakamlarını karşılaştırdığımızda Elçi Cins 28 kişi, Vizyon Turizm, EmanTurizm, Çeşit CNT 22 kişi, Al-Waha Turizm ve Hilal Turizm 20 kişi, Reftur ise 11 kişi hac yolculuğuna çıktı. . Toplamda 285 kişinin çekilişe katılmadan hacca gittiği görülüyor.

‘TÜRSAB BANA İFTİRA ATIYOR’

Sorularımızı yanıtlayan Diyaeddin Şahin ise tezleri reddediyor. 2020 hac organizasyonunda ise Kovid salgını nedeniyle iptaller yaşandığını, hac gezilerinin karaborsada satıldığı tezlerinin tamamen iftira olduğunu söylüyor. Piyangodan 52 kişinin hacca götürülmediğini savunan Diyaeddin Şahin, “Tüm şirketlerde her zaman yüzde 2 ile yüzde 5 arasında iptaller oluyor. Bu Diyanet teşkilatında da oluyor. “Hukuka aykırı kimseyi almadık” dedi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla TÜRSAB Başkanı’nın Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu’na temsilci atama yetkisinin sona erdiğini söyleyen Diyaeddin Şahin, “Hac ve Umre acenteleri artık seçim yapıyor. Bu demokratik bir uygulamadır. 500 ajansın TÜRSAB başkanına yalakalık yapmasına gerek yok. “Bizi TÜRSAB’ın yönetimine almadılar ve yetkilerini kaybettikleri için bize iftira atıyorlar” dedi. ” (HABER MERKEZİ)

(TAM MAKALE)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu