Haber

Ereğli Kumyalı Plajı’na Mavi Bayrak çekildi

Kocaeli’de yaşayan herkesin pırıl pırıl denizlerde yüzebilmesi için birçok çevre projesini hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentteki mavi bayraklı plaj sayısına bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından belirlenen 33 kriteri yerine getiren Karamürsel Ereğli Kumyalı Plajı mavi bayrak almaya hak kazandı. Plajın mavi bayrağı törenle Kumyalı sahilinde dalgalanmaya başladı.

 

YOĞUN KATILIM

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yine Refah Partisi (YRP) Kocaeli Milletvekili Mehmet Aşıla, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Karamürsel İlçe Emniyet Müdürü Vedat İşlendi, Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Dursun Balaban, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü, AK Parti Karamürsel İlçe Başkanı Sait Mete, protokol, öğrenciler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Mavi Bayrak temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verildiği programda, Önder Büyükakın çocuklarla birlikte mavi bayrağı dalgalandırdı.

 

“33 KRİTER TAKİP EDİLMİŞTİR”

Bir memnuniyeti daha paylaşma noktasına geldiklerini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kumyalı Plajımız 33 kriteri yerine getirerek mavi bayrak almaya hak kazandı. Bunlar gerçekten zor kriterler. Bunları başarmak kolay değil, arkasında büyük bir emek var. Yani mavi bayrağı alıp oraya astığınızda mavi bayrak orada kalmıyor. Mavi bayraklı plajlar TÜRÇEV tarafından defalarca titizlikle bakılmakta ve takip edilmektedir. Bu kendi oluşturduğumuz bir standart değil, dışarıdan bir bakış açısıyla değerlendiriliyor.”

 

“23 ARITMA TESİSİNDEN BİR DAMLA SU KALMIYOR”

Plajların mavi bayrak alması için arka planda büyük bir emek olduğunu kaydeden Lider Büyükakın, “Bu başarının arkasında evsel ve kanalizasyon atıklarının denize bırakılmaması yatıyor. İlimizin muhtelif yerlerinde 23 adet arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Bu 23 arıtma tesisinde denizlerde arıtılmadan bir damla su kalmıyor. Yılda 10.000 gemi Körfez’e girip çıkıyor. Bu gemilerde sintine pisliği ve balaj suyu var ve takibi var. Hava kontrolleri uçağımız ile yapılmaktadır. Körfez’deki gemilere bugüne kadar yazılan toplam cezalar 180 milyon TL civarında. Çok sıkı bir takip var. Bu çalışmaların sonucunda mavi bayrak ödülleri veriliyor.”

 

“EREĞLİLER YAPILAN İŞİN DEĞERİNİ BİLİYOR”

Karamürsel’deki ikinci mavi bayraklı plajın kendileri için çok değerli olduğuna değinen Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, “Karamürsel halkı adına Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve kıymetli çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Burada bize bir görev düşüyor. Bu esere sahip çıkmak ve yaşatmak. Ereğli insanı kadimdir, Ereğli insanı yapılan işin kıymetini bilir. Bugün bu bölgede yapılan çalışmalar sadece Ereğli’nin değil, Karamürsel’in ve hatta Kocaeli’nin gururu. Ancak burayı koruma ve kollama görevi Ereğli halkına aittir. O yüzden özellikle Ereğli’de yaşayan vatandaşlarımıza, Kumyalı’da yaşayan vatandaşlarımıza ve buradaki herkese soruyorum. Bu eserlere sahip çıkalım” dedi.

 

GEREKLİ ESASLAR SAĞLANMIŞTIR

Mavi Bayrak, gerekli standartları karşılayan nitelikli plajlara, marinalara ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülü olarak bilinir. Ayrıca bu ödül, temiz, bakımlı, donanımlı, inançlı ve medeni bir ortamın simgesi olarak da nitelendirilmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanlığı ekipleri de Ereğli Kumyalı Plajı’nda gerekli çalışmaları yaparak plajı daha donanımlı hale getirdi.

 

KOCAELİ’DE 9 PLAJ MAVİ BAYRAKLI OLDU

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından yürütülen ve Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından yürütülen “Mavi Bayrak Programı” kapsamında Kandıra ilçesinde bulunan Cebeci, Bağırganlı, Kerpe, Kumcağız, Miço Bay Hanımlar, Kovanağzı ve Seyrek Halk Plajları ile Karamürsel Halk Plajları Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV). İlçede bulunan Altınkemer ve Ereğli Kumyalı Halk Plajları, yapılan başvurular sonucunda 2023 yılı “Mavi Bayrak Ödülü” almaya hak kazandı. Bu plajlar arasında yer alan Ereğli Kumyalı Halk Plajı için ilk kez başvuru yapılmış ve yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda bu plaj da Mavi Bayrak ödülüne layık görülmüştür.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu