Teknoloji

Apple’ın artık açık kaynaklı bir AI resim düzenleyicisi de var

Apple, iOS 17’ye eklenen bazı küçük özellikler dışında, üretken yapay zeka konusunda biraz geride kalıyor. Ancak şirket durumun farkında ve öyle görünüyor ki 2024, Apple’ın yapay zeka konusunda atılım yılı olacak. Artık herkes, genişletilmiş yapay zeka yeteneklerine sahip Siri de dahil olmak üzere yapay zeka özellikleriyle dolu olması beklenen iOS 18’e odaklanmış durumda.

Ancak önce Apple mühendisleri Santa Barbara’daki California Üniversitesi ile ortak çalıştı. doğal dil talimatlarını anlayan açık kaynaklı bir yapay zeka modeli tanıttı . Kısacası Apple’ın yeni uygulamasıyla yapay zekaya bir fotoğrafı değiştirecek bir şeyler yapmasını söylüyorsunuz ve o da yapıyor. Ancak bu sefer bu uygulama Apple müşterilerine özel değil, açık kaynak koduyla isteyen tüm geliştiricilere ve kullanıcılara açık.

Apple Photoshop’a rakip olacak mı?

“MGIE” (MLLM Kılavuzlu Görüntü Düzenleme)olarak adlandırılan bu yeni yapay zeka modeli, kullanıcıdan standart komutlar alarak üç farklı düzenleme işlemini gerçekleştirebiliyor: Photoshop stilinde değişiklik, genel fotoğraf optimizasyonu ve yerel düzenleme.

Photoshop şekil değişikliği, arka planı kırpma, döndürme ve değiştirme gibi eylemleri içerir. Küresel fotoğraf optimizasyonu, parlaklık, kontrast veya görüntü sertliği de dahil olmak üzere görüntünün tamamı için efektlerin ayarlanmasına olanak tanır; Yerel düzenlemeler peyzajın şekil, boyut ve renk gibi makul alanlarını etkiler.

MGIE hakkında yayınlanan makalede, kullanıcı komutları çoğu zaman yapay zeka sistemleri tarafından doğrudan anlaşılamayacak kadar belirsiz olabildiği için bu modelin zorlukların üstesinden nasıl geldiği de açıklanıyor. Örneğin program “pizzanın daha sağlıklı görünmesini sağlayın” cümlesinin ne anlama geldiğini net olarak anlayamıyor. Ancak geliştiriciler MGIE bu konuda daha aktif olduklarını vurguluyor.

MGIE ile neler yapılabilir?

Apple ile karşılaştırıldığında MGIE birçok farklı türde görsel düzenleme yapabilir. Örneğin, kullanıcılar bir su kütlesi görüntüsüne yıldırım eklemek ve bu yıldırımın yansımasının su üzerinde görünmesini isteyebilir; bir görüntünün arka planındaki bir nesneyi, örneğin arka planda istemeden fotoğrafa giren bir kişiyi kaldırabilir; Bir tabak çöreki pizzaya dönüştürebildikleri gibi, başka şeyleri de başka şeylere dönüştürebilirler. Bulanık bir noktaya odaklanmayı bile iyileştirebilir; Diğer birçok işlemin yanı sıra, filigran metnini güzel bir fotoğraftan kaldırmak bile mümkündür.

Elbette bu uygulama yapay zekanın fotoğraf düzenlemedeki ilk uygulaması değil. Photoshop ayrıca bir süredir kullanıcı komutlarına dayalı verimli yapay zeka düzenlemeleri de sunuyor. Ancak MGIE, komut tabanlı yapay zeka görüntü düzenleyicisinin en pratik ve gerçekçi uygulaması olabilir.

Model açık kaynak olduğundan herkes indirip kendi araçlarına entegre edebilir. Uygulamanın küçük bir demosu da mevcut. Ancak demoyu çalıştırmak için şu anda oldukça kalabalık bir istek kuyruğu var. Bir işlemi yaptırmak istediğinizde onlarca dakika yüzlerce kişinin işlemini tamamlamasını bekleyebilirsiniz.

Apple’ın MGIE’yi kendi platformlarına entegre edip etmeyeceği veya nasıl entegre edeceği belli değil. Ancak 2024 yılı şirketin bunu yapması için kesinlikle doğru zaman.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu